Zwiedzanie Zakładu Produkcyjnego Ferrero Polska Sp. z.o.o.

Belsk Duży, 27 stycznia 2017r .

 

Piątek 27.01.2017r. był dniem spełnienia dziecięcych marzeń studentów z Kola Naukowego Technologów Żywności.

W samym środku sesji udaliśmy się do fabryki światowego potentata czekoladowych smakołyków - Ferrero. Zespół budynków należących do zakładu robi wrażenie swoim ogromem. Położony w niewielkim Belsku Dużym, wśród pól i niskich zabudowań, wyraźnie daje o sobie znać i... intryguje skrywanymi tajemnicami receptur.

Na początek jednak dowiedzieliśmy się co nieco na temat historii i struktury całej spółki Ferrero, jak i oddziału w Polsce. Poznaliśmy okoliczności powstania niepozornej piemonckiej cukierni Pietro Ferrero - prawdziwego pasjonata, któremu dziś zawdzięczamy całą gamę smakowych doznań. Wiemy też więcej o społecznej odpowiedzialności, pochodzeniu surowców i wartościach wyznawanych w tej firmie.

Polska znajduje się na 4 miejscu, jeśli chodzi o ilość osób zatrudnionych w grupie Ferrero - odgrywa zatem istotna rolę w produkcji, która kierowana jest nie tylko na krajowy rynek, ale także do różnych krajów europejskich oraz na inne kontynenty. Jednocześnie jedynie w Belsku Dużym produkowane jest Kinder Bueno White, będące odpowiedzią na przyjemne, acz kłopotliwe dla czekoladowego świata letnie upały. Pozbawiony czekoladowego okrycia batonik przypadł do gustu klientom na tyle, że obecnie wyrabiany jest całorocznie. Dzięki temu mieliśmy okazje zobaczyć na własne oczy jego linię produkcyjna.

Przechodząc zakładowymi korytarzami doświadczaliśmy prawdziwej aromaterapii o zapachu kokosa, białej i ciemnej czekolady czy świeżo upieczonych wafli. Z zainteresowaniem podpatrywaliśmy pracę maszyn, w większości skonstruowanych specjalnie dla Ferrero, a także pracowników bacznie czuwających nad idealnością każdego batonika. Oczywiście, jako fachowcy nie dowierzaliśmy rzetelności kontroli i musieliśmy osobiście zbadać jakość produktów na każdym etapie. Oficjalnie zatwierdzamy tę partię - wafle były idealnie chrupkie, nadzienie idealnie kremowe, a czekolada idealnie rozpływająca - 10/10! Pełni słodyczy zwiedziliśmy linie produkcyjne Kinder Bueno i Kinder Bueno White, a pod koniec mieliśmy jeszcze okazję wypytać pracowników o nurtujące kwestie. W naszych głowach pozostały same słodkie wspomnienia.

Jak powszechnie wiadomo, czekolada poprawia nastrój i usprawnia myślenie, zatem pokrzepieni z nadzieją patrzymy w egzaminową przyszłość.