Konferencje


Culinar Cup 2008 (Szwecja)

„Meal Concept 2012” – pod takim hasłem odbył się na początku lutego 2008 finał II edycji konkursu organizowanego przez szwedzką firmę Culinar w porozumieniu z Krinova Science Park. Udział wzięły drużyny z sześciu światowych Uniwesytetów: Warsaw University of Life Sciences, Örebro University Campus Grythyttan (Szwecja), Wageningen University (Holandia), Shanghai Fisheries University (Chiny), Helsinki University (Finlandia), National University of Food Technologies (Ukraina).

Zadaniem uczestników było opracowanie innowacyjnych produktów, technologii oraz trendów w Przemyśle Spożywczym.

Polska drużyna w składzie: Magdalena Wocial, Małgorzta Zakrzewska, Michał Włodarski, Łukasz Piwnicki, Michał Olkowski i opiekun projektu – dr inż. Rafał Wołosiak została nagrodzona I miejscem oraz Nagrodą Publiczności za innowacyjne rozwiązania.

 

W swoich pracach studenci zaproponowali sposób na zagospodarowanie produktu ubocznego - serwatki w postaci napojów owocowo-warzywnych, przedstawili nowoczesny podgrzewacz do żywności działający na zasadzie odwracalnej reakcji chemicznej, opakowania w kształcie rombów dla dań gotowych (r-t-e) oraz nowoczesną aplikację na telefon komórkowy przydatną przy komponowaniu posiłków. Prace nad projektem trwały już od kwietnia 2007 roku, a w jego realizacji brali również liczni pracownicy naukowi, m.in. dr inż. Antoni Pluta, prof. dr hab. Mirosław Słowiński, dr inż. Iwona Sitkiewicz.
Hasło pod jakim Polacy wystąpili brzmiało: „Health and Fun for Everyone”. Ponadto od początku swoich działań studenci kładli duży nacisk na rozwiązania przyjazne środowisku, na co szczególną uwagę zwróciło jury oraz ponad 200 osobowa publiczność przyznając nagrody.

Więcej o Culinar Cup 2008 na www.culinar.se