Konferencje


XXXVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW

14 stycznia 2011 roku odbył się Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW. Koła Naukowe SGGW zaprezentowały soje osiągnięci już po raz trzydziesty siódmy. Organizatorami tegorocznego Przeglądu były Koło Naukowe Logistyki oraz Koło Naukowe Ekonomistów działające przy Wydziale Nauk Ekonomicznych. Zgłoszono 97 prac naukowych i 37 posterów.
Wszystkie zgłoszone prace zostały podzielone na osiem sekcji tematycznych:
Sekcja I „Świat roślin”
Sekcja II „Świat zwierząt I”
Sekcja III „Świat zwierząt II”
Sekcja IV „Socjologia, Ekonomia, Konsument"
Sekcja V „Prace przeglądowe”
Sekcja VI „Inicjatywy i akcje studenckie”
Sekcja VII „Środowisko i Technika”
Sekcja VIII „Postery”
Komisje, w których składzie zasiadali przedstawiciele prawie wszystkich wydziałów SGGW, bardzo wysoko ocenili poziom prac na tegorocznym Przeglądzie. W rankingu kół naukowych, uwzględniającym liczbę zgłoszonych prac z danego koła oraz liczbę prac nagrodzonych i wyróżnionych, pierwsze miejsce zdobyło Koło Naukowe Leśników. Drugie miejsce przypadło Kołu Naukowemu Technologów Żywności, natomiast trzecie przyznano Kołu Naukowemu Medyków Weterynaryjnych. Członkowie naszego koła wygłosili w sumie 8 referatów oraz zaprezentowali 7 posterów:

Sekcja "Socjologia, Ekonomia, Konsument"
Przekąski mięsne suszone – Maksymilian Jaworowski
Opracowanie receptury mlecznych lodów o obniżonej zawartości laktozy – Małgorzata Marzec, Magdalena Śledź, Paweł Andryszczyk, Michał Antczak, Daniel Ambroziak. Praca została nagrodzona.
Wpływ zastosowania części zasypu płatkami kukurydzianymi podczas warzenia brzeczki na wybrane cechy jakościowe piwa typu Lager – Marcin Iwaniuk, Tomasz Siedlecki, Beata Grabowska, Paweł Sakowski. Praca została wyróżniona.
Wpływ metody destylacji na zmiany profili zapachowych wina ryżowego – Piotr Fąfara, Michalina Czepe, Bartosz Kruszewski, Natalia Kurek, Marianna Raczyk. Praca została wyróżniona.

Sekcja "Prace Przeglądowe"
Żywność bezglutenowa jako przykład diety eliminacyjnej – Ewa Gil. Praca została wyróżniona.
Procesy membranowe stosowane w mleczarstwie – Michał Antczak
Właściwości przeciwutleniającą herbaty – Piotr Kosiorek, Adam Szymanowski.

Sekcja "Inicjatywy i akcje Studenckie"
Koło Naukowe Technologów Żywności na Pikniku Naukowym Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik – Natalia Kurek, wszyscy członkowie Koła Naukowego Technologów Żywności. Praca została nagrodzona.

Sekcja "Postery"
Wpływ pasteryzacji na zmianę profili zapachowych wina ryżowego – Piotr Fąfara, Bartosz Kruszewski. Poster został wyróżniony.
Metody identyfikacji bakterii. Fluorescencja bakterii Escherichia colii Pseudomonas aeruginosa – Michał Antczak, Michalina Czepe, Piotr Fąfara, Beata Grabowska. Poster został wyróżniony.
Stewia, naturalna niecukrowi substancja słodząca – Monika Zawiślak, Piotr Fąfara.
Płatki kukurydziane typu „corn flakes” jako nietypowy surowiec niesłodowany. Wpływ dodatku na wybrane parametry technologiczne podczas warzenia brzeczki oraz aspekty ekonomiczne procesu – Marcin Iwaniuk, Tomasz Siedlecki, Beata Grabowska, Paweł Sakowski. Poster został wyróżniony.
Transglutaminaza, zastosowanie w przetwórstwie żywności – Maksymilian Jaworowski, Dorota Szumańska.
Zdrowe grillowanie – Elżbieta Jakoniuk, Maksymilian Jaworowski.
Wpływ czasu parzenia na zawartość polifenoli i aktywność przeciwutleniającą herbaty zielonej - Adam Szymanowski, Piotr Kosiorek.

W tym roku odbył się także II Konkurs Studenckich Projektów Naukowych, organizowany przez Komisję ds. Dydaktyki Samorządu Studentów SGGW. Głównym jego założeniem jest dofinansowywanie projektów, powstających z inicjatywy studentów działających w Kołach Naukowych SGGW. Studenci w ramach Kół Naukowych przygotowywali projekty przedsięwzięć, których realizacji chcieliby się podjąć. Nasze Koło Naukowe z projektem "Organizacji Ogólnopolskiego Spotkanie Młodych Technologów Żywności" autorstwa Piotra Fąfary i Ewy Gil w konkursie zajęło 2 miejsce z kwotą dofinansowania 3000zł, a projekt autorstwa Maksymiliana Jaworowskiego pt. „Badanie właściwości fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych oraz ocena konsumencka przekąsek mięsnych typu „jerky” z mięsa wołowego i drobiowego suszonego liofilizacyjnie oraz techniką mikrofalowo-konwekcyjną” zajął 3 miejsce z kwotą dofinansowania 2000zł.

 

Galeria zdjęć z Przeglądu