Projekty zakończone


 

2013

Tytuł projektu Koordynator projektu
8th Baltic Conference on Food Science and Technology- Foodbalt 2013, Tallinn 23-24 maj 2013, Estonia
"
A pumpkin as a fruit an attempt at developing a recipe of pumpkin–fruit jams"
Justyna Kadzińska, Khristina Burbilovic, Anna Jasiczek, Dominika Niemczuk, Stanisław Kalisz, Sabina Galus
IX Międzynarodowego Forum Studenckich Kół Naukowych Towaroznawstwa organizowanego przez Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, dnia: 15.05.2013 "Ocena jakości wybranych olejów rzepakowych i lnianych tłoczonych na zimno" Marianna Raczyk, Katarzyna Ratusz
V Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka, WUM, 16-17.04.2013, Warszawa "Czekolada najlepszym przyjacielem kobiety" Bartosz Kruszewski, Aneta Jakóbiak, Mieczysław Obiedziński

 

 

2012

Tytuł projektu Koordynator projektu
Wybrane właściwości fizykochemiczne i jakość mikrobiologiczna przekąsek typu jerky Adam Szymanowski, Bartosz Kruszewski, Piotr Kosiorek
Metody identyfikacji bakterii. Fluorescencja bakterii Escherichia coli i Pseudomonas aeurginosa Michał Antczak, Michalina Czepe, Piotr Fąfara, Beata Grabowska
Pojemność przeciwutleniająca w wybranych sokach rynkowych Adam Szymanowski, Bartosz Kruszewski
Wybrane właściwości fizykochemiczne i mikrobiologiczne przekąsek typu jerky z mięsa wołowego Adam Szymanowski, Bartosz Kruszewski
Możliwości ograniczenia użycia tłuszczu w wyrobach biszkoptowo-tłuszczowych przy zastosowaniu zamiennika węglowodanowego. Piotr Fąfara, Katarzyna Ratusz
Wpływ pasteryzacji na zmianę profilu zapachowego wina ryżowego - poster
Wpływ pasteryzacji na zmianę profilu zapachowego wina ryżowego - prezentacja
Piotr Fąfara, Bartosz Kruszewski
Wpływ czasu parzenia herbaty na zawartość polifenoli
i aktywność przeciwutleniającą
Adam Szymanowski, Piotr Kosiorek
Temat był o czekoladach Adam Szymanowski

 

2011

Tytuł projektu Koordynator projektu
Suszone przekąski mięsne, czyli wołowina i drób poddane suszeniu w stanie zamrożenia i w mikrofali Maksymilian Jaworowski, Elżbieta Jakoniuk, Adam Szymanowski
Opracowanie receptury mlecznych lodów o obniżonej zawartości laktozy Małgorzata Marzec, Magdalena Śledź, Paweł Andryszczyk, Michał Antczak, Daniel Ambroziak
Wpływ metody destylacji na zmiany profili zapachowych wina ryżowego Piotr Fąfara, Michalina Czepe, Bartosz Kruszewski, Natalia Kurek, Marianna Raczyk
Żywność bezglutenowa jako przykład diety eliminacyjnej Ewa Gil
Procesy membranowe stosowane w mleczarstwie Michał Antczak
Właściwości przeciwutleniającą herbaty Piotr Kosiorek, Adam Szymanowski
Wpływ pasteryzacji na zmianę profili zapachowych wina ryżowego Piotr Fąfara, Bartosz Kruszewski
Stewia, naturalna niecukrowi substancja słodząca Monika Zawiślak, Piotr Fąfara
Zdrowe grillowanie Elżbieta Jakoniuk, Maksymilian Jaworowski
Wpływ czasu parzenia na zawartość polifenoli i aktywność przeciwutleniającą herbaty zielonej Adam Szymanowski, Piotr Kosiorek
Transglutaminaza, zastosowanie w przetwórstwie żywności Maksymilian Jaworowski, Dorota Szumańska
Płatki kukurydziane typu „corn flakes” jako nietypowy surowiec niesłodowany. Wpływ dodatku na wybrane parametry technologiczne podczas warzenia brzeczki oraz aspekty ekonomiczne procesu Marcin Iwaniuk, Tomasz Siedlecki, Beata Grabowska, Paweł Sakowski

 

2010

Tytuł projektu Koordynator projektu
Analiza akustyczna chipsów o różnej aktywności wody Artur Wiktor
Zastępowanie części zasypu płatkami kukurydzianymi podczas warzenia brzeczki na piwo typu Lager Marcin Iwaniuk
Badania właściwości fluoroscencyjnych bakterii Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa Michał Antczak
Margaryny smakowe - nowy produkt na rynku Piotr Fąfara
Wołwieprz Maksymilian Jaworowski
Testy przechowalnicze prozdrowotnych ciastek Ewa Gil

 

2009

Tytuł projektu Koordynator projektu
Opracowanie optymalnej receptury pieczywa prozdrowotnego Rafał Jaśkiewicz
Mleczne żelki - nowy smakołyk dla dzieci Michał Antczak, Bartosz Kruszewski, Paulina Krzemińska, Michalina Czepe, Natalia Kurek, Maksymilian Jaworski, Daniel Ambroziak
Badania nad wartością energetyczną wybranych miodów pszczelich Marcin Iwaniuk, Justyna Łuszcz
Porównanie profili kwasów tłuszczowych jogurtów naturalnych dostępnych na rynku z jogurtami modelowymi Bartosz Kruszewski, Rafał Jaśkiewicz, Paulina Krzemińska,
Marcin Bryła
Wpływ odmiany krajowych jabłek oraz wybranych szczepów drożdży na parametry cydru Marcin Iwaniuk, Artur Wiktor, Michał Wronka
Wpływ pasteryzacji momentalnej na profile zapachowe soków jabłkowych Artur Wiktor, Marcin Iwaniuk, Tomasz Siedlecki

 

2008

Tytuł projektu Koordynator projektu
Badanie ankietowe dotyczące kultury picia piwa wśród studentów Wiktor Berner, Jakub Kubiaczyk, Łukasz Badowski
Towaroznawcze porównanie biojogurtów dostępnych na polskim rynku Paulina Krzemińska, Michał Antczak
Badanie wpływu obróbki termicznej na jakość mleka Katarzyna Pakuła, Justyna Orzołek

 

2007

Tytuł projektu Koordynator projektu
„Droższe = lepsze?” – porównawcza ocena jakości dwóch zróżnicowanych cenowo asortymentów parówek wieprzowych Michał Soliwoda, Janusz Sękul, Paweł Tomaszewski, Paweł Bałdyga, Renata Kuc, Justyna Skiba
Ocena rynkowych piw niepasteryzowanych Wiktor Berner, Łukasz Piwnicki, Jakub Kubiaczyk
Sery twarogowe jako źródło wapnia, fosforu i białka w przeciętnej diecie Michał Olkowski, Marcin Bryła, Janusz Sękul
Wpływ metody suszenia ziół i przechowywania na jakość produktu Elżbieta Pawlak, Gabriela Głowacka
Wpływ szczepu drożdży na aromat piwa Łukasz Piwnicki, Dariusz Doroszkiewicz, Dariusz Koziński